22 Ekim 2010 Cuma

Şah ve Sultan



ŞAH  ve SULTAN
------------------
Bu bab İskender Pala' nın son romanı Şah ve Sultan' ı okuduğumun beyanıdır.
-----------------------------
                      Şah ve Sultan kitabını okumaya başladım. Şah İsmail  ve Yavuz Sultan Selim'in yaşamlarını şiirsel  bir dille anlatmış yazarımız. Aşk ve savaş kadar; bir yanda, teslimiyet ve bağlılık  da çok güzel işlenmiş. 15.yüzyıl Anadolu masalı gibi herşey. İskender Pala' nın anlatımı aslında beni büyüleyen. O kadar güzel ki cümleleri hayranlık uyandırıyor. Okuduğum son üç kitabın ağırlıklı konusu aşk olunca satırlardan sızan muhabbeti içimde hissediyor gibiyim. "Nefes aldığın her saniye sevgiye yürü babacığım, sevgiye yürü, taki hakikate eresin."... "Bütün inançların temeli sevgidir. Her kim bir şey veya kimseyi severse ona inanmış, boyun eğmiş, kulluk etmiş olur. Kulluk sevginin yedi derecesinden biridir ki ilk adımda dostluk başlatır. Bu dereceler ezeli "ilgi"den  doğar, ilgiyi"sevgi" takip eder. Sonra "tutku","aşk","şevk" ve "kulluk" diye devam edip ebedi "dostluk"ta nihayet bulur... "Hayat ancak sevgi ile tatlıdır ve sevgilisiz dünyada hayat sürmek beyhudedir"...
                   Ne buyursan şeha ferman senindür
                   Yolunda can u baş ferman senündür
                                                               Hıtayi

6 yorum:

burcupc dedi ki...

Sevgili Aylardan Şubat,
Benim de alınacak ve okunacak listemde bu kitap. Geçenlerde Ahmet Altan'ın yazısında görmüştüm bahsini. Alıntıladığınız bölüm çok etkileyici.

Selamlar

Aylardan Şubat dedi ki...

Merhaba Burcu,
Kitapta diyor ki yazarımız:
" İnsan sevgiye hükmeder; ama aşk insana hükmeder! " Aşk hükümdarlığında uzun yıllar kalmanız dileklerimle...

Hayal Kahvem dedi ki...

Selam Aylardan Şubat,
Bir kaç gün önce televizyondaki bir programda İskender Pala bu kitabını anlatıyordu. Merak kışkırtıcı bir anlatımı vardı. İlgiyle izlemiş ve kitabı çok merak etmiştim. Siz bitirince, rica edebilir miyim?

"Alıyorsunuz, sonra geri vermeyi bilmiyorsunuz" demezsiniz umarım:)
Neyse, iyisi mi ben kendime bu kitaptan bir tane edineyim. Diğer kitaplarının yanına ekliyeyim.

Kitab-ı Aşk adlı bir kitabı vardır İskender Pala'nın. Mutlaka bilirsiniz. Bu kitabında sevgiliye seslenir ve der ki: "Sensizlikte aşkların hüzzamlarını öğrendik kucak kucak ve aşkın nihavent saltanatını arar olduk köşe bucak. Bildiğimizi sandıkça yandık da yolunda, yolunda yandığımızı sandıkça bildik sonunda.... Aşkın iğnesiyle dikilince bir dikiş, kıyamete kadar sökülmez imiş. Aşk ile insan elbet güneşe benzer, ve aşksız gönül misak-ı taşa benzer."

Mevlam gönüllerimizi misak-ı taşa döndürmesin... Sevgiyle ve aşkla dolu gönüller ve dostluklar dilerim.

Yüreğinize sağlık. Kitapla ilgili görüşlerinizin devam edeceğini ümit ediyorum. Sevgiler.

Aylardan Şubat dedi ki...

Sevgili Hayal Kahvem,
Kitapta iki hükümdarın iktidar sevdaları uğruna binlerce insanı harcamaları da anlatılıyor. Ne yazık ki yıllarca kardeşçe yaşayan halk kışkırtmalar ile düşman halini alıyor.Bunlar kitabın can sıkıcı gerçekleri. Kitabın en güzel yanı benim için yazarın uslubu ve kelime seçimleri. Hem Osmanlı'nın ihtişamı, hem de Şah'ın cazibesi çok güzel anlatılmış.

Ruhi dedi ki...

Sevgili Aylardan Şubat,

"...her saniye sevgiye yürü..." birazdan yürüyüşe çıkacağım :)

Sevgiler...

Aylardan Şubat dedi ki...

Sevgi kocaman bir ummanmış.Herkes nasibi kadar bu ummandan alırmış. Sevgi ile "yürümek","koşmak","çalışmak","bakmak","yazmak".... ve herşey. Yolunuz açık olsun...